Lite svammel om häxor

Vad är en häxa?

Ja där finns nog ganska många olika svar på det beroende på när i tiden man ”tittar”, var i välden man frågar och vilken tro man har.
Idagsläget används det ofta som någon typ av skällsord, något negativt – t ex. din j-a häxa! Anledningen till det är nog att många tror och anser att häxa är något negativt som jag tror i sin tur baseras på att förr trodde man att häxor var någon typ av djävulsdyrkare – att deras krafter kom från djävulen själv.

Grundbetydelsen är att det är en kvinna som man trodde hade magiska och övernaturliga krafter – som kunde utföra ritualer, förhäxa, lägga besvärjelser på andra, bota, göra trolldrycker och mycket annat. Den manliga motsvarigheten var trollkarl. Det finns länder som anser att både män och kvinnor kunde vara häxor – men det vanligaste var att det var en kvinna, iaf i Sverige och män med motsvariga kunskaper var trollkarlar.

             

Blåkulla var ett ställe där djävulen ansågs befinna sig, så man trodde att häxorna åkte dit på kvastar för att fira häxsabbat. De flög dit skärtorsdagen och flög sen hem igen påskafton men endast mentalt den fysiska kroppen fanns kvar i deras hem hela tiden, men påstods vara i någon typ av koma.  Kvasten behövde inte vara en regelrätt kvast som dem vi har idag – utan kunde vara en gren eller något annat avlångt som de kunde flyga på.

Vad man gjorde på Blåkulla, vem man träffade på Blåkulla och vad som hände på Blåkulla finns där super många olika historier om – det enda som är genomgående är att man festade och hade sex.

Var namnet Blåkulla kommer ifrån är där ingen som vet säkert, men man tror det kan ha lite samband med följade:
Blå ”kulla” – som är dödsgudinnan Hel
Blocksberg – som är ett tyskt berg som är känt för övernaturliga krafter
Ställe som är långt bort som man bara ser som ett blåaktigt dis

                

Att man brände häxor på bål är allmänt känt och detta gjordes för att man trodde att de hade magiska krafter och var djävulsdyrkare. Enligt uppgifterna jag hittat så brändes den sista häxan på bål år 1704 – men ska man tro på rykten så finns där sekter som fortfarande bränner de som de tror är häxor någonstans i världen. Häxor kunde även dömas till döden på andra sätt – men det som är mest känt eller mest omtalats är bål. Anledningen till att det är sista uppgiften jag hittade kan vara att man även tog bort dödsdomen för trolldom då.   

                                         

Men som skrivit tidigare – där finns gigantiskt många olika historier, myter och berättelser om häxor. Som så mycket annat som hände förr är det egentligen ingen som vet med säkerhet vad som hände – allt handlar om hur man tolkat ritningar och berättelser från förfäder och naturligtvis – vad man själv väljer att tro.

Där finns även de idag som kallar sig häxor men då är det oftast för att de valt att leva ett liv på ett speciellt sätt. De använder sig utav örter, ritualer och har en tro på olika gudar och gudinnor och livskraften i universum samt att deras grundtro är att man får allt tillbaka trefaldigt både inom gott och ont.

Enligt en del så är även medium häxor, många medium kallar sig även häxor – och detta för att de kanske kan se, känna och kommunicera med andevärlden.

Men för mig är det två skilda saker – bara för man är medium behöver det inte innebära att man lever och har samma tro som de som kallar sig häxor – eller bara för man är häxa så innebär det inte att man kan se, känna och kommunicera med andevärlden.

Där finns jätte mycket olika åsikter om vad häxa är och inte är, där finns ännu fler historier och information om vad häxa är – men enligt mig så handlar det om den enskilde individens tro och sett att se saker och ting.

Min personliga åsikt är ingen rök utan eld… vilket innebär att där ligger något i alla historier, myter och berättelser man hört och läst – men tror definitivt inte på allt.
När det gäller dagens häxor så tror jag att de valt att kalla sig häxor för att de vill identifiera sig med likatänkande – även om där finns både onda och goda häxor i dagsläget, vilket man då är beror på vilken ”grupp” man väljer att tillhöra, eller vilken tro man har och vilket levnadssätt man lever efter.

Lite allmänt svamlande om häxor och vad jag tror det är och inte är… 

Ljus och Kärlek till er alla och en riktigt GLAD PÅSK!!

29 Mar 2013