Alla mår dåligt periodvis - inget att skämmas över!
Alla människor mår dåligt ibland, både fysiskt och psykiskt - ja jag tror även att de flesta blir mentalt utmattade någon gång i livet. Det är inget konstigt och inget att skämmas över. Skämmas är kanske fel ord, mer att man inte vill att allt och alla ska veta något, framför allt inte när det kommer till att man mår dåligt psykiskt eller mentalt. När man mår dåligt fysiskt är det oftast lite svårare att dölja, det kan ju vara en dunder förkylning eller att man brutit ett ben eller arm… Men där finns även en uppsjö av fysiska sjukdomar/diagnoser som inte syns. Ibland kan det hjälpa att det inte syns, för i vissa situationer kämpar man kanske mer, samt försöker göra mer och orka mer, men det kan även bli fel – så att man mår sämre så fort ingen ser.
En anledning till att många väljer att dölja sjukdomar/diagnoser som inte syns är för att de orkar inte stå till svars. Inte nog med att man ofta får kämpa med sjukvården och FK för att bli trodd samt för att få en diagnos ska man sen även behöva övertyga hela ens omgivning med?!?! Det tar enormt mycket energi att uppleva att man inte bli trodd, att människor runt om en tror att man bara gnäller och klagar, att man är lat mm. Det gäller oftast alla osynliga diagnoser/sjukdomar. Det gör att man mår ännu sämre rent psykiskt och mentalt, man tappar självkänsla och självförtroende – man vet oftast om att den personen man en gång var innan man blev sjuk, finns inte mer och vetskapen om att den kanske aldrig mer kommer tillbaka skrämmer skiten ur en.
Får man ett besked på att man ska leva med en diagnos resten av livet så bör man lära sig så mycket man kan om denna diagnos, detta är inte alltid så lätt. Dels för att forskningen går framåt, dels för att ”alla” som med har samma diagnos berättar hur den påverkat dem – utan att tänka på att det är kanske inte lika för alla, dels för att många diagnoser har liknande symptom som går in i varandra. Detta gör att man oftast inte vet vad man har att vänta sig. Vilket ger en enorm psykisk stress… veta att man troligen kommer bli sämre, men man vet inte när och hur mycket…
Att leva för dagen är jätte bra för dem som kan, att lära sig njuta av de stunder där man känner lycka, kärlek och glädje är enormt viktigt. För de stunder behöver man hitta tillbaka till när man har det som tuffast. Men det är inte så lätt alltid. Man måste även få lov att sörja att man fått en diagnos/kronisk sjukdom, man måste få lov att vara ledsen, arg, besviken, förbannad och frustrerad utan att ”alla” runt om ska döma eller försöka trösta en. Har man inte själv upplevt detta så kan man inte förstå hur gärna man än vill. Att själv vara medveten om att man inte kan göra det man vill, att vilja så mycket mer än ens kropp och psyke klarar av kan knäcka även den starkaste person. Det enda man kan göra när man står sidan om en person som går igenom detta/lever med detta är att tro på dem, försöka hjälpa dem utan att de ber om det och försöka att aldrig ifrågasätta dem. Tyvärr drabbas även hela omgivningen hos en person som lever med en osynlig åkomma. För allt kan förändras på en minut – ena minuten kan man uppleva det som att man klarar något för att i nästa sekund känna att det blir för mycket, man klarar inte av det. Det är svårt att planera med en person som lever med en osynlig diagnos då de aldrig vet i förväg hur de kommer att må, vad de kommer att klara/orka med. Detta gör att alla planer kan raseras på en sekund, vilket gör att hela omgivningen påverkas. Vetskapen om detta gör att allt blir ännu jobbigare för den drabbade samt att man ofta får känslan över att man bara är till besvär. Finns ingen – eller oftast ingen – som anklagar och trycker ner den drabbade så mycket som den själv gör.
Jag är inte naiv eller dum – tyvärr finns det många i vår herres hage som utnyttjar detta med de osynliga sjukdomarna/diagnoserna då de sällan kan testas med ett blodprov så de påstår sig ha flera av dessa symptom och får en diagnos… vilket gör att de klarar av allt de tycker är roligt men inget som de tycker är tråkigt. Det är lite dem som gör att sjukvård och FK tvivlar på dem som verkligen är drabbade, likaså människor i allmänhet.
Så försök att respektera alla människor, även de som kanske spelar teater ofta – de gör det kanske för att orka med, då de lider av en osynlig sjukdom som du inte vet något om. Sluta med att prata skit om andra människor, du vet kanske inte hela dennes historia och vet därför inte varför personen agerar/beteer sig på ett visst sätt. Alla människor är olika och har rätt att vara det – tänk vad världen hade varit tråkig om alla varit som du…
Känner du att du mår dåligt på något sätt - tveka inte - boka tid till mig eller någon annan samtalsterapeut, det gör underverk. Mår du dåligt pga en osynlig sjukdom så försök välja någon som vet vad du pratar om - lättare att för rätt typ av förståelse.
Ljus och Kärlek till dig
Andra inlägg
Lämna gärna ett avtryck i min gästbok. Det gör du genom att trycka på länken Guestbook
Gilla mig gärna på Facebook -
Nyhetsbrev
Jag kommer skicka ut nyhetsbrev oregelbundet. Där kan dyka upp tävlingar, påskägg och kanske tittar tomten in. Fyll i din mailadress, så missar du inte detta
Om ni vill ha svar så måste ni fylla i er mailadress, annars kan jag inte svara er
Vem Gör Vad och Vad Gäller
Legitimerad Psykolog – Legitimerad psykolog är en skyddad titel, men enbart psykolog, eller variationer av psykolog är det inte. Legitimerade psykologer har en sexårig högskoleutbildning i psykologi, inkluderat ett års tjänstgöring under handledning av erfaren psykolog, en legitimerad psykolog står under Socialstyrelsens tillsyn och kan bli av med sin legitimation om han/hon missköter sig. Har lagstadgad tystnadsplikt.
Legitimerad psykoterapeut – Läkare, psykologer, sjuksköterskor och socionomer kan vidareutbilda sig inom psykoterapi och bli legitimerade psykoterapeuter. De ska kunna ange vilken grundutbildning de har, en legitimerad psykoterapeut står under Socialstyrelsens tillsyn och kan bli av med sin legitimation om han/hon missköter sig. Har lagstadgad tystnadsplikt.
Psykiater – Läkare som är specialist inom psykiatri, får till skillnad från de andra skriva ut medicin till sina patienter.
Coach – Ingen skyddad titel. Vem som helst får kalla sig coach, det finns flera olika certifieringar och diplomeringar, några av dem är mer seriösa än andra, det finns ingen myndighet som har tillsyn över vare sig coacherna eller dem som utbildar coacherna. Har inte någon lagstadgad tystnadsplikt
Terapeut – Samtalsterapeut och KBT-terapeut – ingen av dessa titlar är skyddade. Vem som helst kan även dela ut diplomeringar och certifieringar. Står inte under någon myndighets tillsyn. Har inte lagstadgad tystnadsplikt.
Kurator – Tjänstebefattning, vem som helst kan jobba som kurator, en kurator är oftast socionom eller beteendevetare i grunden.