Sagt ord är sagt...

Jag är ganska säker på att alla människor säger saker någon gång i livet som man ångrar enormt mycket att man sagt. Det är något alla gör ibland. Det kan vara när man är arg, ledsen, besviken och förbannad som där kommer en salva man kanske inte tänkt igenom så noga innan man spottar ut den. Men man ska vara medveten om att det är inget man kan radera till 100 %, det är något som är sagt. Man kan be om förlåtelse, man kan säga att man inte menar det – men det sätter ändå spår till personen/personerna man sagt det till.
Lite som spikhål - där finns olika saker/medel man kan fylla dessa med för att minimera dem - men har man otur syns de alltid lite ändå... 

Händer det bara en gång så kan personen/personerna man sagt det till glömma det så småningom och de kan förlåta både orden och den som sagt det. MEN om det är något som sägs vid flera tillfällen när man är arg, ledsen, förbannad och besviken så sätter man igång en reaktion hos de människor man säger det till. Till slut så kommer de inte att förlåta, de kommer inte att acceptera någon bortförklaring – de kommer att utgå ifrån att där åtminstone ligger någon sanning i det man säger. Det är samma sak när man utger hot, antingen om saker man ska göra mot sig själv eller mot andra. Det är ganska vanligt att man hotar att lämna relationen om det dåliga beteendet upprepar sig, och säger man det varje tillfälle man bråkar så kommer ingen att tro på det.

Jag har full förståelse att det inte är så lätt att tänka på konsekvenser när man är upprörd, då säger man bara det som bubblar inom en – men där blir konsekvenser även när man är upprörd. Man kan inte säga saker och ting till andra människor hur många gånger som helst och sen tro att ordet förlåt räcker för att eliminera det man sagt. När en person får höra något negativt om sig själv tillräckligt många gånger – oavsett om det är sant eller inte – så börjar personen tro på det. Vissa tror direkt på det och andra kan skaka det av sig till en början – men tillräckligt många gånger så tror man på det. Ibland kan det ju även vara så att den som säger det menar en liten del av det, men kan inte uttrycka sig rätt, och när denne person då blir arg, ledsen, besviken eller förbannad så kommer det fram MEN på ett sätt som personen inte menar, det kommer fram mycket hårdare och kränkande än personen tänkt sig – men pga känslorna de känner där och då så kan de inte tänka på hur de ska säga dessa saker till en annan person.

Så man ska inte tro att man kan säga vad som helst till andra människor hur många gånger som helst, eller hota andra människor och att det därefter bara hjälper med att säga förlåt. Tyvärr så fungerar det inte så.

När och om man säger något taskigt, hotfullt, aggressivt till en annan person som man inte menar så bör man ta reda på VARFÖR sa jag så till denne person? (ofta säger man ”fula” saker till personer man är trygg hos för att man tror, hoppas och vet att de har lättare för att förlåta en) VEM är det egentligen riktat till? (ofta är där någon annan person man är arg på, men kanske inte vågar, vill eller träffar den personen och kan säga det till den personen) VAD gjorde att jag blev så arg?

Det är okej att bli arg, det är okej att bli förbannad och det är okej att bli besviken – men det är inte okej att agera hur som helst bara för detta. Om man är en person som lätt känner dessa känslor bör man ta reda på vad är det som gör att man lätt blir arg, oftast innebär det att man inte är nöjd med sin situation – kan vara jobbet, relationen, ekonomin, boendet mm… Sen får man jobba med det istället – för det är aldrig okej att sparka verbalt på andra människor och tro att man bara kan be om förlåtelse därefter så är allt bra. Där blir konsekvenser även av det – kanske inte efter första gången, men efter upprepade tillfällen så kan det sluta med att man sitter där ensam.

Det är till viss del samma sak när man säger massa saker till andra människor som man ska göra – men aldrig gör det. Det kan vara att man säger att man ska komma förbi dem, man ska ringa dem eller att man ska hjälpa dem – men där varken kommer någon, ringer någon och när man väl behöver hjälp så lyser alla med sin frånvaro. Det är med något som ger konsekvenser – det innebär efter tillräckligt många gånger att ingen litar på det man säger.

Så tänk därför alltid på vad, och hur du säger något till en annan människa om du inte vill ha oväntade konsekvenser. Är du beredd på att ta vilka konsekvenser som helst så kan du säga vad du vill och hur du vill

Vill ni ha hjälp med att kommunicera rätt, boka en tid hos mig <3
www.dobelieve.se

Ljus och Kärlek till er alla <3

19 Nov 2024

Lämna gärna ett avtryck i min gästbok. Det gör du genom att trycka på länken Guestbook

Gilla mig gärna på Facebook - Facebook

Nyhetsbrev
Jag kommer skicka ut nyhetsbrev oregelbundet. Där kan dyka upp tävlingar, påskägg och kanske tittar tomten in. Fyll i din mailadress, så missar du inte detta

Om ni vill ha svar så måste ni fylla i er mailadress, annars kan jag inte svara er










(Lämna tom)

Vem Gör Vad och Vad Gäller

Legitimerad Psykolog – Legitimerad psykolog är en skyddad titel, men enbart psykolog, eller variationer av psykolog är det inte. Legitimerade psykologer har en sexårig högskoleutbildning i psykologi, inkluderat ett års tjänstgöring under handledning av erfaren psykolog, en legitimerad psykolog står under Socialstyrelsens tillsyn och kan bli av med sin legitimation om han/hon missköter sig. Har lagstadgad tystnadsplikt.

Legitimerad psykoterapeut – Läkare, psykologer, sjuksköterskor och socionomer kan vidareutbilda sig inom psykoterapi och bli legitimerade psykoterapeuter. De ska kunna ange vilken grundutbildning de har, en legitimerad psykoterapeut står under Socialstyrelsens tillsyn och kan bli av med sin legitimation om han/hon missköter sig. Har lagstadgad tystnadsplikt.

Psykiater – Läkare som är specialist inom psykiatri, får till skillnad från de andra skriva ut medicin till sina patienter.

Coach – Ingen skyddad titel. Vem som helst får kalla sig coach, det finns flera olika certifieringar och diplomeringar, några av dem är mer seriösa än andra, det finns ingen myndighet som har tillsyn över vare sig coacherna eller dem som utbildar coacherna. Har inte någon lagstadgad tystnadsplikt

Terapeut – Samtalsterapeut och KBT-terapeut – ingen av dessa titlar är skyddade. Vem som helst kan även dela ut diplomeringar och certifieringar. Står inte under någon myndighets tillsyn. Har inte lagstadgad tystnadsplikt.

Kurator – Tjänstebefattning, vem som helst kan jobba som kurator, en kurator är oftast socionom eller beteendevetare i grunden.